Ha azon gondolkodnék, hogy a szakácskönyvemben mi legyen az első recept, akkor egyértelműen a kenyér.
Régebben kézzel, manapság géppel dagasztok, majd sütőben sütöm. Az én alapreceptem:
- 300 ml folyadék (ez lehet langyos víz, tej vagy kefír, joghurt, tejföl langyos vízzel felöntve)
- 1 ek. zsiradék (vaj, margarin, olívaolaj)
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor (méz)
- 54 dkg liszt (na itt lehet ám variálni, hogy milyen arányban fehér-, rétes, rozsliszt; 34; 10; 10 dkg az én kedvencem)
- 2,5 dkg friss, vagy egy csomag szárított élesztő
Ezen kívül aztán mehet bele majoránna, olasz fűszerkeverék, szezámmag, krumpli, fokhagyma, hogy csak a leggyakoribb belevalóimat említsem. Persze lehet továbbgondolni…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Mit főztél ki?