2008. december 29., hétfő

A kenyér




Ha azon gondolkodnék, hogy a szakácskönyvemben mi legyen az első recept, akkor egyértelműen a kenyér.

Régebben kézzel, manapság géppel dagasztok, majd sütőben sütöm. Az én alapreceptem:

- 300 ml folyadék (ez lehet langyos víz, tej vagy kefír, joghurt, tejföl langyos vízzel felöntve)
- 1 ek. zsiradék (vaj, margarin, olívaolaj)
- 1 tk. só
- 1 tk. cukor (méz)
- 54 dkg liszt (na itt lehet ám variálni, hogy milyen arányban fehér-, rétes, rozsliszt; 34; 10; 10 dkg az én kedvencem)
- 2,5 dkg friss, vagy egy csomag szárított élesztő

Ezen kívül aztán mehet bele majoránna, olasz fűszerkeverék, szezámmag, krumpli, fokhagyma, hogy csak a leggyakoribb belevalóimat említsem. Persze lehet továbbgondolni…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...