Ugrás a fő tartalomra

Utálom a sütőmet



Nyomorult sütőmmel csak a bajom van.
Örököltem, már akkor sem működött rajta egy gomb, de mindegy is, nem tudom, mire való, mert a használati útmutatója nem jött vele.
Hőlégkeveréses, de nem tudom ezt a funkciót kikapcsolni rajta, és az összes olyan tésztanemű (sütemény, kenyér), aminek szépen fel kéne emelkednie a lapos állapotából, azt egy ideig meg is teszi, de a hőlégkeverés hülye módon eldeformálja, majd az egész vissza is lapul. Először még azt hittem, az én hibám, de miután minden alkalommal így jártam, már nem ostorozom önmagam.

Szóval utálom, nem is kéne még egyszer villanytűzhely, ha választásra kerül a sor, de legalábbis olyan, ha már, aminek ki lehet kapcsolni a hőlégkeverést. Vagy legyen annyira egyszerű, ami nem kever.

Gondoltam már rá, hogy a gázsütő is jobb lenne, anyunak az van, és ő nem panaszkodik rá.

Vagy leginkább egy régimódi, békebeli sparhelt kéne, ha 10x ekkora lenne a konyhám...

Megjegyzések

  1. Nekem is volt olyan sütőm, aminek nem lehetett kikapcsolni a légkeverését, de nem tapasztaltam ilyen hátrányait. Kenyeret is simán tudtam benne sütni.
    A típusszámra rákeresve nem lehet kezelési utasítást találni hozzá a neten?

    VálaszTörlés
  2. Most, hogy mondod, rákerestem, de csak annyit tudok, hogy Pelgrim avant garde, és erre még csak hasonló kinézetűt se ad ki a gugli -jó régi fajta :(

    VálaszTörlés
  3. Zsuzsi, aukciós portálokon millió számra találsz, feleslegesnek látszó tárgyat! Keress rá ott is! Vagy a gyártónak írjál, hogy küldjenek egyet. Ma már minden megvan mindenhol doc, vagy pdf formátumban!

    VálaszTörlés
  4. Őszintén szólva nem a használati utasítás hiányzik, inkább egy új sütő :)

    VálaszTörlés
  5. Nekem a gázsütővel volt mindig is bajom... :o)

    Szerintem sütőben a villany a legjobb, akár légkever, akár nem. Mert egyenletesen melegszik! Tűzhelyből viszont a gáz a legnyerőbb. És főztem már villanytűzhelyen meg kerámialaposon is - sose többet egyiket se! :o) Inkább palackos gáz vagy sparhelt, komolyan! (Olyanon is főztem nagymamámmal)

    A gázsütőnk pedig mindig tele volt rakva (már a másik nagymamámnak és anyámnak is) tetőcseréppel és mégis meg kellett fordítani félidőben a sütit, különben a hátulja megégett, az eleje meg világos maradt.

    Most a felújítással vettem egy olyat, amit be lehet építeni és hőlégkever is, de igazából sok értelmét még nem láttam ennek a funkciónak - létezik olyan ember, aki meg merné sütni a húst a süteménnyel benne? :o)

    VálaszTörlés
  6. a pontos típusszám a sütő belsejében van, elvileg az ajtó környékére ragasztva. azzal jobb eséllyel indulsz a használati utasításért.

    én a gázrózsákat is utálom, főleg pucolni, ráadásul soha nem lehet olyan egyenletes vagy kicsi lángot produkálni velük, mint a kerámialappal.

    a légkeverés is csak egy hype, de már mindenhez alapból adják. én komfortban, karancsban is sütöttem több tepsit egyszerre, csak lehetett tudni, hogy x idő múlva meg kell cserélni a kettőt (sütője válogatja, x>0,5), persze kényelmesebb, ha nem kell átpakolni, de úgyis ránéz néha az ember sütés közben a készülő kajára, nem?

    és nem feltétlenül kell többfélét egyszerre sütni, pl. három tepsi süti nem irreális, bár nekem úgy tűnik, bármi mehet egyszerre, ha egyikben sincs fokhagyma. de ha vkinek nincs ezer tepsije, vagy nem akar annyit mosogatni, úgyis forgórendszerben süt: egyet/kettőt betesz sülni, egyre meg teszi a sütendő kekszeket. szóval az enyém is tud légkeverni, de én leginkább a grill helyett használom rápirításhoz.

    VálaszTörlés
  7. hogy konkrétumot is mondjak: az eddigi legjobb tűzhelyem egy electrolux EKV5601 kerámialapos, villanysütős (opcionális légkeveréssel, nem forgógrillel) volt. pont annyit tudott, ami nekem kellett, nem volt ezer felesleges funkciója, a lapjainak a mérete és teljesítménye is optimális volt, kiszámíthatóan egyenletesen működött (működik is, csak már nem nekem). wokom nincs, de hogy palacsintát ceranon nem lehet, az humbug. esetleg még öntisztítós lehetett volna a sütője :)

    VálaszTörlés
  8. szerintem meg a legnagyobb találmány a hőlégkeverés:) csak arra kell ügyelni, hogy legalább 10-15%-al vissza kell venni a hőfokot a megszokottnál. egyenletesebben süt mint a hagyományos sütők, pláne a gáznál. én csakis ezt a funkciót használom, pedig az enyémben ki tudom kapcsolni. sütöttem már mindenféle sütőben, még kemence is van a házamban, de mégis ez a legjobb...

    VálaszTörlés
  9. Úgy látom, a téma meglehetősen megosztó :)

    VálaszTörlés
  10. Én sütöttem már hőlégkeverésesben együtt húst és sütit, semmi bajuk nem lett. :)
    Most mindenem gáz, ez sem igazán jó, vagy csak béna vagyok. Tény, hogy a légkeverősben nem égett le a sütik alja, viszont más lett mindennek az íze egy kicsit. Persze ez ízlés kérdése, ki ezt szereti, ki azt.

    VálaszTörlés
  11. Nekem egy W.. pool villany sütőm van, mindent csinál , minden funkció tetszőlegesen választható.
    Sajnálom hogy nem előbb vettük meg.
    Most lesz egy éves, szinte naponta használom, szeretem.

    VálaszTörlés
  12. Gázkészülék-szerelő!

    Be tudja állítani az égőfejeket, és akkor nem éget meg semmit, és a beragadt dolgokat is megjavítja. Fura, hogy összemennek a sütik, mert a légkeverés pont azért jó, hogy szépen feljöjjön.

    Nekem mondjuk teljesen sima a sütőm, de gyakran használom úgy, hogy alul kerámia-edényben valami, középen hús, felül meg sütemény vagy zöldségféle. Nem ég meg benne soha semmi, és nem szoktam a sütin a húst érezni. Imádom. Csak a sütője miatt nem cserélem le...

    VálaszTörlés
  13. Légkeverés, nosza... Olyan csilivili-hipermodern sütőm van, hogy csak na, aztán mégsem sül benne egyenletesen semmi. Pontosan úgy, mint a régi lakótelepi gázsütőnél, félidőben "manuális légkeverést" kell alkalmazzak (vagyis kiveszem a tepsit, felhajítom a gázra, fogást váltok és megfordítva visszateszem) :-)

    Tényleg csak egy hype.
    Amúgy ha nagyon zavar a légkeverés, nem tudja vmi férfinép kikötni a ventillátorát?

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Avokádós csokitorta sütés nélkül

Mielőtt a címben jelzett édességre terelődne a poszt, a régi és új olvasók kedvéért egy pár szót írnék arról, mi a manóért nem frissült a blog cirka egy éven át. Jó féléve már, hogy áttértem egy teljesen másfajta táplálkozásra, vagy inkább életmódra, amit általában paleolit, paleó jelzővel szoktak jellemezni. Én most nem nevezem szigorúan ennek, legyen inkább paleo-jellegű életmód, mert rengetegen támadják olyanok, akik ismerni ugyan nem ismerik, mégis meg- és elítélik ezt a fajta táplálkozást, nekem pedig nem feladatom mindenkit helyretenni. Ismerkedtem ezzel a fajta diétával, próbálgattam recepteket, némelyeket megőriztem, másokat a lomtárba dobtam, és most jött el az idő, hogy ide is merem hozni nektek azt, amit gondolok és megvalósítok a paleó életmód kapcsán.
Kalandozásaimról a paleó világában itt írok rendszeresen: http://www.magyal.hu/tag/paleo/
Hogy mit is kaptam ettől az életmódtól? Június óta 17 kiló mínuszt, elsősorban. Kinyílt a világ, mondhatnám pátoszosan, de nem túlzóan…

Csokitorta mikróban

Gabojsza konyhájában leltem rá erre a gyöngyszemre, ami méltán érdemli ki a jelzőt: Anya, ez isteni! Az eredeti recept: 15 perces csokis kuglóf Évekkel ezelőtt egy Tupperware bemutatón tanultam ezt a receptet és gyakran készítem, mert előkészítéssel-sütéssel együtt tényleg csak 15 perc. Az eredmény pedig mennyei illat a konyhában és isteni csokis sütemény. Mikrósütő ellenzők lapozzanak!

Hozzávalók:
20 dkg vaj vagy margarin
20 dkg magas kakaó tartalmú étcsoki
4 tojás
1 kisüveg rumaroma (ha gyerekek is eszik) vagy egy jó kupica rum
20 dkg porcukor
20 dkg finomliszt
1 sütőpor

Egy mikrózható edényben 2 perc alatt megolvasztom a vajat, beletördelem a csokit, újabb 2 perc a mikróban. Kézi robotgéppel összekeverem, beleöntöm a rumot, hozzáadom egyenként a tojásokat, jól elkeverem. Beleszórom a porcukrot, elkeverem, hozzáadom a lisztet, amibe előzőleg belekevertem a sütőport, újabb keverés. Ha már egynemű, szilikon kuglófformába öntöm a masszát és mikróba 8 percig sütöm 700 watton. Ha lejárt az ideje, p…