2011. november 6., vasárnap

Ajándéknak is kitűnő



Töltött datolya: 200g datolya, 80g marcipán, 1 evokanál rum, vagy egy fél fiola rum-aroma, zöld színu ételfesték, kevés porcukor a formázáshoz.
Elkészítése: A datolyákat hosszában kettévágjuk és kivesszük a magját. A marcipánt puhára gyúrjuk és a közepébe egy mélyedést nyomunk. A rumot, vagy az aromát, illetve a festéket belecsepegtetjük és összedolgozzuk. A deszkát meghintjük a porcukorral és a marcipánból két vékony rudat sodrunk, az egyik lehet fehér, a másik zöld. A két rudat spirál alakban összesodorjuk, kb. 4 cm hosszú darabokra vágjuk és megtöltjük vele a datolyát. Mutatós és finom.

Rumos-szilvás falatok

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:
9 dkg  margarin4 dkg porcukor1 tasak vaníliás cukor12 dkg lisztA töltelékhez:50 szem magozott aszalt szilva1/2 dl rum A díszítéshez: 20 dkg tortabevonó50 szem mandula 
 Előkészítés: A margarint, a porcukrot, egy csipet sót, a vaníliás cukrot gépi habverővel habosra keverjük, és a liszttel tésztává gyúrjuk. Cipónak formázzuk, fóliába tekerjük, és 15 percig a hűtőben pihentetjük.
Elkészítés: A tepsit kibéleljük sütőpapírral. A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, és 4 cm-es köröket szaggatunk ki belőle. A sütőben kb. 8-10 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk. Az aszalt szilvát apróra összevágjuk, és a rummal összekeverjük, majd kiskanállal minden keksz tetejére halmokat teszünk. A tortabevonót vízgőzön felolvasztjuk, és bevonjuk vele a szilvás kekszeket. A tetejüket mandulával díszítjük, és száradni hagyjuk.

Diós kocka
 Hozzávalók:
A tésztához: 10 dkg félédes csokoládé, 10 dkg dióbél, 12,5 dkg cukor, 10 dkg puha vaj, 10 dkg liszt, 6 tojássárgája, 6 tojásfehérje, 1 csomag vaníliás cukor, 2 evőkanál kakaópor. A mázhoz: 20 dkg csokoládé bevonómassza, díszítéshez: kandírozott cseresznye, zöld pisztácia, dióbél vagy csokoládéreszelék. 
A csokoládét kis darabokra törjük, és kislábosban, forró vízfürdőben felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. A dióbelet durvára aprítjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojássárgáját, és az egészet jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott csokoládét és a durvára vágott diót. A lisztet összekeverjük a kakaóporral, és a krémhez adjuk. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. Az egész masszát simára dolgozzuk. A sütőt elő kell melegíteni 180 °C-ra (gázsütőben 3-as fokozat), a tésztát egy 20-szor 30-as sütőlemezre kenjük, amit kizsíroztunk, vagy kibéleltünk sütőpapírral, és kb. 45 percig sütjük. Ha megsült a tészta, kiborítjuk, és hagyjuk kihűlni. A süteményt bevonjuk a felolvasztott tortabevonóval, és feldíszítjük tetszés szerint. A tésztát kockára vágva tálaljuk. A brownie-kat jól záródó dobozban tároljuk, illetve csomagoljuk be alufóliába, mert egyébként könnyen kiszáradnak. 

 Csokidarabos keksz

Kell hozzá egy 2 és fél decis bögre (méréshez)25 dkg vaj (puha, de nem olvasztott)
háromnegyed bögre fehér cukor
háromnegyed bögre lágy barna cukor
1 teáskanál vanília aroma
2 nagy tojás
2 + negyed bögre finomliszt
1 teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál só
2 bögre apróra vágott étcsoki
1 bögre apróra vágott (nem darált) dió
Ebben a sorrendben összekeverni nagyon sűrű massza lesz. Kiskanállal kupacokat rakni egymástól elég messze 11-12 percig sütni 190 fokon.

 Illatos golyók
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
3-3 dkg cukrozott narancs- és citromhéj (oranzsát, citronát) 2 tojás12,5 dkg vaj+a tepsihez10 dkg cukor2 csomag vaníliás cukor1 evőkanál méz2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék19 dkg liszt5 dkg vágott mandula Előkészítés: A cukrozott narancs- és citromhéjat apróra vágjuk. A tojásokat kettéválasztjuk. Elkészítés: A tojássárgákat a vajjal, a cukoral, a vaníliás cukorral, a mézzel és egy csipet sóval habosra keverjük. Beledolgozzuk a mézeskalács fűszerkeveréket, a cukrozott narancs- és citromhéjat, a lisztet, a sütőport, és alaposan összedolgozzuk. A tésztát 2 órára betesszük a hűtőbe. Kivajazunk egy sütőtepsit. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázunk, először megforgatjuk a kissé felvert tojásfehérjében, majd a mandulában. A tepsire rakosgatjuk, és kb. 1 órára hidegre tesszük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A golyókat kb. 20 percig sütjük.

Narancsos mandula forgács
15 dkg hosszúkásra vágott mandula
3dkg cukor szirup
2 dkg porcukor
5 dkg kis kockákra vágott cukrozott narancshéj
12 dkg étcsoki
A mandulát összekeverjük a cukorsziruppal,tepsibe terítjük, és megszórjuk porcukorral. 180-200 C-ra előmelegített sütőben töbszöri forgatással barnára pörköljük. 25 C-ra lehűtjük és összekeverjük az apró kockákra vágott cukrozott naranccsal. Adagonként a csokoládéba keverjük,majd sütőpapírra vagy papír alátétekbe kis halmokat rakunk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...