2011. november 6., vasárnap

Pralinék, trüffelek, bonbonok



Konyakos praliné
Hozzávalók 25 darabhoz:10 dkg fehér csokoládés tortabevonó,50 darab praliné- vagy minyonpapírA töltelékhez:1,5 dl tejszín,2 teáskanál instant kávé,4 cl konyak,20 dkg tej tortabevonó,2 deka fehér csokoládés tortabevonó



Elkészítése: Két darab süti alátétet fogjunk össze, egy ecsettel kenjük meg az olvasztott tortabevonóval, ha kihűlt, még egyszer ismételjük meg a műveletet. Hagyjuk megkeményedni, majd szedjük le róla a papírt. A töltelékhez főzzük fel a tejszínt, vegyük le a tűzhelyről, keverjük bele a kávét. Adjuk hozzá a konyakot és a felolvasztott tortabevonót. A konyhai robotgép kézi mixerével keverjük meg. Hagyjuk kihűlni, majd a robotgéppel verjük fel. A masszát töltsük habzsákba, majd nyomjuk a csokira. A fehér tortabevonóval egész vékony csíkokat húzzunk a pralinéra.

Pralinék:

"Eszpresszó praliné: 100g fekete csoki, 100g Mocca-tejcsoki, 3 evokanál tejszín, 3 evokanál Nescafé Espresso. Úgy készítjük, mint a trüffelt. A golyókat csokireszelékbe forgatjuk.

Csoki és méz praliné: 200g fehércsoki, 5 evokanál tejszín, 1 ek méz. 
Szintén úgy készül, mint a trüffel, a golyókat durvára vágott dióba vagy mogyoróba forgatjuk. Nagyon mutatós pralinét készíthetünk, ha a csokimasszából egy rudat sodrunk amit vékonyra sodort marcipánba tekerünk. A marcipán lehet zöldre színezett. 30 percre a hutobe tesszük, majd kb. 1. 5cm vastag egyenes vagy srég darabokra vágjuk. A golyókat díszíthetjük még kicsi, készen vett marcipán virágokkal, színes, vagy ezüst tortára való gyöngyökkel. Csillag alakú dobozban, vegyesen csomagolva mutatnak a legjobban. 

Variációk trüffel-re:
Vajas trüffel mandulával: Elkészítés:30perc és a hutés 1 óra.
Hozzávalók 4 személyre:
250g étcsoki
125g vaj
125g porcukor
1 evokanál instant kávé
125g felaprított mandula
Elkészítés:
1 A csokoládét törjük össze, vagy vágjuk kis darabokra. Tegyük tálba és mikróba alacsony fokozaton felolvasztjuk.
2 A vajat habosra keverjük, majd hozzáadjuk az átszitált porcukrot, kávét és a csokoládét. Az egészet finom krémmé keverjük.
A krémet 1 cm vastagon fóliára kenjük és kihutjük.
Hüvelykujj vastagságú csíkokra vágjuk és huvös helyen hengeresre sodorjuk és mandulába beleforgatjuk.
Nagyon elegáns lesz, ha celofánba csomagolod és kis masnikkal kötözöd meg.

Tejszínes trüffel: 100g sötét csoki, 100g krém csoki, 4 evokanál tejszín, 2 evokanál konyak.
Elkészítés: A csokikat darabokra törjük, beletesszük a tejszínt és a konyakot. Vízgoz felett megolvasztjuk, jól elkeverjük. Majd szobahomérsékleture hutjük, hogy jól formázható legyen. Kézzel vagy két kiskanál segítségével formázzuk. A kéznek hidegnek kell lenni, de száraznak. A golyókat kakaóporba forgatjuk.

Trüffel házilag: 1, 5 dl tejszínt felforralunk egy csomag vaníliás cukorral(eredetileg:1 rúd vaníliával, de így is jó, az pedig nagyon megdrágítja), kicsit hagyjuk hulni. Közben 20 dkg csokoládét goz fölött felolvasztunk, belekeverünk 3 dkg vajat vagy margarint, 2 evokanál (saját készítésu, kevés alkoholt tartalmazó ))) tojáslikort (konyak, whisky, más likor is jó meg beleszurjük a tejszínt. 1 napra a hutobe tesszük dermedni,
majd golyókat formálunk belole (kanál segítségével), reszelt csokoládéba (darált mogyoróba, kókuszreszelékbe, stb.) forgatjuk, mignonpapírba tesszük, és vissza a hutobe. . . . ( kb. 20 db lesz belole) Ezt is el kell dugni, olyan finom!" (bve)
"Parti ét-tortabevonót goz felett felolvasztunk, és amikor már folyékony, beleöntünk 1 zacskó ízesített müzlit, természetesen natúr müzli is lehet. Gyorsan összekeverjük, és kanállal mignon-papirra halmokat teszünk. amíg még ragad dúsan megszórjuk kókuszreszelékkel.
Igazi ropogós nassolni való!

Mozart golyó
20 dkg darált dió, 20 dkg porcukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé, vagy 2 ek kakaópor, 1 ek baracklekvár, 2 ek rum, 1 tojásfehérje, kristálycukor vagy csokoládé dara, meggybefőtt, vagy rumos meggy
A diót, a cukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét alaposan összedolgozzuk. (én gyúrni szoktam) Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet igazítunk, kristálycukorba, vagy csokoládé darába hempergetjük, mignonpapírba helyezve levegős helyen szikkadni hagyjuk. Előre el lehet készíteni, jót tesz neki, ha áll! 

 Marcipán bonbon
50 dkg nyers marcipán
10 dkg pocukor
2 cl cseresznye pálinka
A porcukrot deszkára halmozzuk és hozzá adjuk a darabokra vágott marcipánt és az alkoholt. Sima masszává gyúrjuk. A maszát négyszögletes többé dolgozzuk. 10-12 mm vastagságura gyúrjuk. 20*35 mm-es négyszögeket vágunk belőle. A darabokat egymástől kissé távolabra húzva oldalukon is száradni hagyjuk. A kis négyszögeket csokoládéval bevonjuk.
.
Kávés pralinék



Hozzávalók kb. 30 darabhoz:1,5 dl tejszín20 dkg étcsokoládé tortabevonó1 teáskanál instant kávé3 evőkanál porcukor2 evőkanál kakaópor a szóráshozkb. 30 db csokoládé kávészem Elkészítés: A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, és felolvasztjuk benne. Hozzáadjuk a porkávét és porcukrot. A krémet a hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen. A krémet a kézi robotgép keverőspiráljával habosra verjük, és csillagcsőrös habzsákba töltjük. A krémet a kis pralinéformákba töltjük, megszórjuk kakaóporral, és egy szem csokoládékávéval díszítjük. Munka: kb. 30 perc

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Mit főztél ki?

Kenyér és kenyérfűszer

Kenyér. Mutatok ömlesztve egy párat, ami az idén készült és nyilván nem fotózom az összeset, de azért van néhány kép. Mondtam már, hogy nagy...